Myönnetyt apurahat

Säätiö on myöntänyt apurahoja lahjakkaille teatterintekijöille, teatteri- ja tanssitaiteen opiskelijoille taide- ja kirjallisuusproduktioihin sekä ympäristönsuojelutieteiden opiskelijoille ja tutkijoille tutkimustyöhön sekä muihin hankkeisiin, joilla edistetään luonnon- ja ympäristönsuojelua.

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner myönsi kokouksessaan 25.5.2023 apurahan yhteensä 15 eri hankkeelle. Yksittäiset apurahat ovat suuruudeltaan 1 000 - 2 000 euroa, ja apurahoja myönnettiin yhteensä 28 500 euroa.

 

Mohammad Manla

Moo Clown -esitys. Klovni esittelee lapsiyleisölle komediaesityksiä useissa eri paikoissa, esityksiin sisältyy erilaisia aktiviteetteja ja sirkuspelejä.

 

Per Ehrström 

Pjäsen Arvskifte. Ehrström vill slutföra arbetet med sin pjäs Arvskifte. Arbetet med pjäsen har pågått i perioder under tre års tid.

 

Anna-Maria Vänskä

Häiriötekijät-esitys. Esityksen lähtökohtana on valottaa keskittymishäiriöisten lasten elämää koulumaailmassa, ja tarjota ymmärrystä ja samaistumispintaa heille, joille yksitoikkoinen suorituskulttuuri ei tarjoa tilaa tai vaihtoehtoja erilaiseen opiskeluun. Teos toteutetaa yhteistyössä Aura of Puppets -nukketeatteriverkoston ja ADHD-liiton kanssa.
 

Valtteri Alanen 

Silence and Other Impossible Objects -esitys. Esineteatteria ja äänitaidetta yhdistävä näyttämöteos, jonka Valtteri Alanen & co. -työryhmä on tuomassa uudistettuun ensi-iltaan Turku International Puppetry Festivaliin 2023.

 

Martta Jylhä

Young Blood -näytelmän sovittaminen nuorten musikaaliksi. Jylhän aiemmin kirjoittaman näytelmän Young Blood sovittaminen musikaalimuotoon sekä kahdentoista uuden musikaalikappaleen kirjoittaminen. Lappeenrannan kaupunginteatteri sekä Lappeenrannan Lyseon lukion musiikkiteatterilinja toteuttavat yhteistyönä musikaalituotannon, jonka tekstiksi on valittu Jylhän aiemmin kirjoittama näytelmäteksti Young Blood.

 

Akim Bakhtaoui

The Dog, The Lad & The Wonky -esitys. Teos on Will Funk For Foodin western ja hypermaskuliinisuuden teemoilla leikittelevä Locking -katutanssityyliä hyödyntävä näyttämöteos, joka yhdistelee tanssin lisäksi elementtejä fyysiseen teatteriin ja klovneriaan.

 

Pauliina Laukkanen

Ihmisiä elämän äärellä -yhteisötanssiteos (työnimi). Yhteisötanssiteoksen teemana on paikkaan ja yhteisöön kuuluminen. Tutkimuksessaan Laukkanen kehittää traumasensitiivistä tanssipedagogiikkaa, joka tukee turvallisuuden tunnetta, itsetuntemusta ja yhteyden kokemusta.

 

Ilana Palmgren / Ikuton-kollektiivi

Les Bonnes Bonnes -esitys. Klassiseen, tarkkaan stanislavskilaiseen näyttelijäntaiteeseen, keholliseen ilmaisuun, valo- ja äänitaiteeseen nojaava esitystaiteen keinoin toteutettava matka. Esitys pohjaa Jean Genet’n klassikkoon Piiat (Les Bonnes, 1947), mutta rakentaa oman todellisuutensa ja hahmonsa kääntäen kaiken ylösalaisin Genet’n anarkiaa kunnioittaen. Esitys alkaa siitä, mihin Piiat-näytelmä päättyi.

 

Emmi Ihalainen

Työnlausujat -nykyteatteriesitys. Esitys tutkii edesmenneen teatterintekijän Elli Tompurin ohjaamaa, työläisrunoutta esittänyttä Työnlausujien kuoroa. Esityksen harjoitusprosessissa työryhmä pohtii, mitä on nykypäivän suomalainen työläisrunous. Työnlausujien kuoron tutkimisen kautta esitys käsittelee suomalaista työväenluokkaa eri aikakausina.

 

Karoliina Kuvaja

Kainuun metsäkiistat -dokumenttiteatteriesitys. Esitys tutkii metsäsuhdetta sekä metsätalouden ja luonnon muiden arvojen intressiristiriitaa. Metsäalan toimijoiden ja asiantuntijoiden haastatteluiden kautta avataan metsäkeskustelua ja kiistakohteita Kainuun metsissä. Maakunnallinen aihe heijastelee laajemmin Suomea ja koko maailmaa koskevaa luonnonvarojen käytön ja valtioiden vastuun kysymyksiä.

 

Soile Voima

Practice of Care -tanssiesitys ja valokuva- ja videoinstallaatioteos. Teoksessa tarkastellaan luonnon monimuotoisuutta ja itseisarvoa, muunlajisten eläinten asemaa, harvinaisia, uhanalaisia lajeja ja elinympäristöjä sekä ihmistä - vertaisena ja osallisena - osana laajaa eliölajien kirjoa. Teoksessa harjoitetaan maailmassa olemisen tapoja ja erilaisten elämänmuotojen havaitsemista kuuntelemisen ja huolenpidon kautta.

 

Jonnakaisa Risto / Vaurioteatteri

Haavemaa -esitys. Karnevalistinen ja ajankohtainen tarina suomalaisesta alkoholikulttuurista kerrotaan elävien näyttelijöiden, aikuisille suunnatun nukketeatterin ja koko kansan karaoken keinoin.

 

Inkeri Raittila / Arbetsgruppen Itu

Emellan -esitys. Kaksikielisyyttä ja kieli-identiteettiä käsittelevä kiertävä koululaisesitys suomenruotsalaisille yläasteikäisille. Esitys tutkii suhdetta kieleen ja sitä, miten se elämän aikana voi muuttua.

 

Vilma Sippola

Miten täältä pääsee Tampereelle? -esitys. Melankolista estetiikkaa pursuava site-specific esitys tuo kodinkaipuun Tampereen juna-asemarakennuksen lasikoppiin Teatterikesäviikolla. Kopissa Tampereelle muuttanut esitystaiteilija yrittää rakentaa kotia. Hänellä ontarve paikallistua tähän muuttovoittoiseen kaupunkiin, tai päästä edes juna-asemaa edemmäs, pois välitilasta.

 

Wilhelm Blomberg

DANGER DANGER -esitys. Esitys haastavista ympäristötunteista, kuten ahdistuksesta, surusta, pelosta ja vihasta, ympäristöaktivistin näkökulmasta. Teos hyödyntää klovneriaa ja sen alalajia bouffonia, tutkimusta ympäristötunteista ja aktivismia pyrkien herättämään uinuvia ja tukahdutettuja tunteita suhteessa ekokriisiin.

Teaterstiftelsen Vivicas Vännerin hallitus on kokouksessaan 25.1.2022
päättänyt myöntää 2 000 euron suuruisen apurahan Portaan Nahkurinverstaan taidekesän tuki ry:lle. Apuraha myönnetään poikkeuksellisesti, vaikka apurahahaku ei ole avoinna. Apuraha edellytetään käytettäväksi Viva Vivica! -näyttelyn esillepanoon ja järjestämiseen Tammelan Portaan Nahkurinverstaan taidekesä 2022 -tapahtuman yhteydessä 22.-24.7.2022.

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner myönsi kokouksessaan 18.5.2021 apurahan yhteensä 20 eri hankkeelle. Yksittäiset apurahat ovat suuruudeltaan 500-2.000
euroa, ja apurahoja myönnettiin yhteensä 30.000 euroa.

Kauri Sorvari
Tanssijantyö Niitty-teoksessa. Niitty teoksena ja prosessina käsittelee miessukupuolelle kerrostunutta valtaa ja sen seuraamia kehollisia oletuksia. Teoksessa keskusteluun pääsevät nuoret ammattitanssijat, jotka elävät ja kasvavat ajassa, jolloin sukupuolen moninaisuuden esilläolo on arkipäiväistymässä sekä vanhemmat miesoletetut, jotka ovat kasvaneet paljon vaietummassa ympäristössä.

Susanna Liinamaa
Lastensuojeluyksiköihin suuntautuva nykysirkuskiertue Pampula (työnimi). Pampula ei ole juonellinen tarina, vaan se kertoo elämän iloista ja suruista, peloista ja onnen hetkistä lapsentasoisesti. Esitys toteuttaa Lapsen oikeuksien vuoden 2020 teemaa ”lapsen oikeus tulevaisuuteen”.

Åsa Nybo-Bremer och arbetsgrupp
Teceremoni, en egensinnig performanceföreställning för unga och vuxna. Det är en elegant formgiven och hypnotiskt långsam ritual där en känsla av lugn, intimitet och samvaro infinner sig under av tystnad och tesörplande.

Glitcher rf (Emelie Zilliacus)
Föreställningen Blodbad. I föreställningen vill man undersöka den problematiska och brutala men samtidigt underhållande världen av hypervåld i populärkulturens splatterfilmer. Syftet är att med en feministisk diskurs skapa en färggrann och absurd föreställning som problematiserar våldet i populärkulturen på ett humoristiskt, kritiskt, passionerat och kroppsligt sätt.

Johanna Karlberg ja työryhmä
Lapsille suunnattu immersiivinen tanssiesitys Vieras väki. Esityksessä suomalaisesta mytologiasta tutut taruolennot heräävät henkiin ja kutsuvat lapset pohtimaan luonnon tärkeyttä ja tuntemattoman kohtaamista. Esitys rakentuu tanssista, kalevalahenkisistä loitsuista, musiikista ja vahvasta visuaalisesta maailmasta.

Jussi-Petteri Peräinen, Asko Halonen, Isla Mustanoja, Talvikki Eerola, Asta Sveholm, Sami Lalou
Lumikki ja seitsemän kuolemansyntiä -kesäteatteriesitys Mänttä-Vilppulassa. Työryhmän tarkoituksena on päällekirjoittaa Grimmin veljesten satu Lumikki ja seitsemän kääpiötä esitysmuotoon. Työryhmä haluaa tutkia ja käsitellä esityksessään ihmisenä olemista ajassa, jossa itsekkyys, ahneus ja voitontavoittelu, sekä muut kuolemansynteihin viittaavat piirteet ihmisissä ovat pinnalla.

Nóra Varga
Tale of the things that could have been said, a nonverbal shadow puppetry show with live music. The performance offers a feminist approach to folk fairy tales from Finno-Ugric culture.

Sasu Peistola
HETKI-niminen tanssillinen akrobatiaduetto. Esitys reflektoi jokaisena esityskertana ympäristöään. Se on tarkan ennalta suunnitellun koreografian ja paikkasidonnaisen improvisaation yhdistelmä, joka jättää tilaa kohtaamiselle ympäristön, yleisön ja esiintyjien kesken.

Anna-Maija Oka
Vasen poikki ja halaki -esityskiertue. Monodraama, jonka keskiössä on juurien löytämisen ja luopumisen tematiikka. Esityksen kokonaisestetiikka ammentaa perinteisestä Lappi-kuvastosta, mutta haastaa ja tuulettaa sitä tuoreella tavalla.

Onerva Hannula
Kokoillan näytelmän Matilda (työnimi) kirjoittaminen. Näytelmä perustuu Roald Dahlin lastenkirjaan Matildaan, jota Hannula käyttää pohjana päällekirjoitukseen. Näytelmä kysyy, minkälainen merkitys lapsuudella ihmisen elämässä on. Minkälaista tarinaa kerromme itsestämme, ja onko siitä mahdollisuus myös vapautua?

June Horton-White ja työryhmä
Kätketty historia -esityskokemus. Helsingin historian vähemmän tunnettuja tapahtumia paikkasidonnaisesti elävöittävä immersiivinen audiokokemus. Teos vie kuuntelijan aikamatkalle Helsinkiin kymmenen poliittisen ja historiallisen tapahtuman kautta. Geokätköilyn periaatteella löydettävissä olevat AR-triggerit eri paikoissa ympäri kaupunkia johdattavat kokijan Ruotsin vallan ajasta kuvitteelliseen tulevaisuuteen.

Kristian Lever
Det inledande arbetet på en dansteaterföreställning. Planeringen av ett nytt verk samt utvecklingsarbetet förknippat med verket och dessutom slutföringen av manuskriptet. Verket kombinerar dans med element som är bekanta från teatern. Temat för verket – vänskap, stagnation, kriser och överlevnad – återspeglar väl det nutida samhället.

Petra Heinänen
TERRA FEMINARUM – Metamorfooseja -näytelmä. Monologinäytelmä tutkii kehon ja mielen voimaantumisen tarvetta, yritystä eheyttää katkennut luontosuhde itseen. Se porautuu vaikeuteen, ristiriitaan ja hämmennykseen olla olemassa kesytetyssä naisen kehossa, jossa rehottavuus, outous, villiys, härskiys ja groteskius ei ole saanut elää. Näytelmä yhdistelee näyttämötaiteen eri suuntauksia, kuten videotaidetta, puhe- ja nykyteatteria sekä tanssillista liikeimprovisaatiota.

Vuolas-kollektiivi ry (Paula Sillman)
Wivi! (työnimi) -esitys. Monitaiteinen monologiesitys tamperelaissyntyisestä arkkitehdista Wivi Lönnistä (1872-1966), hänen työnsä erityisyydestä ja perinnöstä. Esitys on tämän poikkeuksellisen naisen henkilökuva, mutta laajenee käsittelemään myös (mahdollisuuksien) tasa-arvon toteutumista tämän päivän Suomessa. Esitys yhdistää perinteistä monologimuotoista henkilökuvausta ja nykysirkusta.

Suvi Tuominen, Dasha Chernova
Fracptur-ing (työnimi) -teoksen valmistelu. Teos käsittelee ajankohtaisesti live-tilanteiden ja digitaalisten kuvien, liikkeen ja tallentamisen, sekä näyttämötyön ja etäesityksen välistä kitkaa. Taiteellinen kehys ja käsite, jonka kanssa tekijät työskentelevät, on pornografinen kuva. Pornografisilla kuvilla eivät tarkoita kirjaimellisesti pornografisia kuvia, jotka ovat levinneet ympäri internetiä. Pikemminkin tarkastelevat abstraktimpaa suhdetta elävien tilanteiden ja digitaalisten kuvien välillä.

Kaisla Kareoja
Ympäristöfilosofisten esseiden kirjoittaminen. Tavoitteena on tuoda esiin ympäristönsuojeluun liittyviä filosofisia kysymyksiä. Ympäristökriisiä ei voida ratkaista vain teknisin keinoin, vaan myös ajattelun on muututtava. Ei ole merkityksetöntä, miten ympäristö eri tieteiden piirissä esitetään ja miten siitä puhutaan.

Veera Aaltonen
Forumteatterityöpajat lasten ja nuorten kanssa sekä forumteatteriesitys. Projektin teemana on tutkia nuorten koulukiusaamisen syitä ja sen ehkäisyä osallistavan forumteatterin keinoin.

Nanni Vapaavuori
Out [ ] of Focus -valokävelyjen sarja. Sarja koostuu kolmesta kevytrakenteisesta esitystapahtumasta, joiden tavoitteena on avata ja uudelleen järjestellä valon ja näkemisen välistä sidosta ja sen merkitystä elävässä esityksessä. Hämärän ja kirkkauden asteikkoa tarkastellaan eri materiaalien kautta, kuten pöly, jää, vaha, huopa tai hiili.

Santeri Helinheimo ja työryhmä
Äänestys-projekti, monitaiteinen ääniperformanssi ja videoteos. Teos tutkii ihmisääntä, vallankäyttöä sekä sukupuolinormeja. Tekijät kysyvät, millaisessa ääninormistossa elämme ja millainen äänenkäyttötraditio sopii mihinkin kehoon vallitsevassa normistossa. Miten hentoa ääntä tulkitaan ja kuullaan naisoletetussa valkoisessa tai mustassa kehossa ja miten taas miesoletetussa?

Antonia Henn, Joel Forsbacka
Turnéföreställningen Kom ge mig världen (arbetsnamn). En potpurri-föreställning bestående av svenska sånger, dikter och monologer. Målgruppen är svenskspråkiga åldringar på seniorboenden i Nyland.

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner myönsi kokouksessaan 3.11.2020 apurahan yhteensä 14 eri hankkeelle. Yksittäiset apurahat ovat suuruudeltaan 1.000-2.000 euroa, ja apurahoja myönnettiin yhteensä 19.900 euroa.

Veera Snellman ja työryhmä

Nykyajan jatkuvan tuhon tuskasta nousevat narrit -näyttämöteos. Teos käsittelee nykymaailmassa tapahtuvan tuhon ja nautinnon suhdetta ja niiden vaikutusta toisiinsa. Teoksen keskiössä on tuhon ja nautinnon ristivedossa suunnistava nykyajan ihminen.

Muovipussi / Heidi Finnberg, Milla Lahtinen

Projektet Dance All Year Long. Föreställningen tar plats på Kokkola stadsteater 18.12.2020. Musik- och teatergruppen Muovipussi har grundats år 2018 i Helsingfors. Gruppen har uppträtt i Finland, Sverige och Danmark bl.a. på cirkusfestivaler.

Vaurioteatteri / Jonnakaisa Risto

Näyttelijän ja nuken välinen monologiesitys Korhonen (työnimi). Aikuisille suunnatussa monologissa nuori nainen kohtaa itsensä satavuotiaana. Esitys pureutuu sukupolven yli kulkeutuviin sotatraumoihin, jotka vaikuttavat edelleen suomalaisten elämään ja asenteisiin. Esitys on Karjalan kieltä hyödyntävä kiertuemuotoinen esitys, jota esitetään myös palvelutaloissa.

Nora Sandholm-Azémar och arbetsgrupp

En fri tolkning av Arto Paasilinnas Kollektivt Självmord. Det nyskrivna manuset är skrivet för två skådespelare. Som form användas den indiska filmindustrins melodramatiska genre bollywood. Bollywoods stora känslor kommer att vara som en kontrast till det dystra och tragiska temat självmord.

Ole Øwre och arbetsgrupp

Performativa läsningen Manning är fri (Anders B. Christensen). Pjäsen är översatt till svenska av skådespelare Ole Øwre och arrangeras som en performativ läsning vid Teater Viirus februari 2021. Pjäsen berättar om Chelsea Manning som döms till fängelse för att ha läckt sensitiv information till Wikileaks. Pjäsen behandlar frågeställningar kring stat och individ, och huruvida staten har rätt att korsa gränsen till individets privata sfär.

Arbetsgruppen Jansson, Kellokoski, Nyby, Stenberg

Föreställningen niXXXavuori. Som avslutande konstnärliga slutarbete vid Konstuniversitetets Teaterhögskola skapar arbetsgruppen en föreställning med arbetsnamnet niXXXavuori som är teater, performance, ljudkonst och samtida koreografi. Föreställningens teman är nationell identitet, kvinnorollen, barndom, sexualitet, intimitet och barnslighet, och den har premiär den 3.12.2020 på teater Viirus i Helsingfors med tre påföljande uppspel.

Elina Lajunen

Project O, kokeellinen nukketeatteri- ja tangoelokuva naisesta ja tangosta. Lyhytelokuvan keskiössä on yksi nainen (nukke) tyhjässä tilassa odottamassa tanssiinkutsua, jota ei koskaan tule. Neljäntoista minuutin aikana hän matkustaa mielessään maailman halki. Tarina muodostuu nukkien, kollaasien, nukkeanimaation, kuvien ja ihmisen kehon sekä tanssin ja musiikin kautta. Elokuvan kirjallisena inspiraationa on Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu romaani Oneiron.

Marielle Eklund-Vasama

Förverkligande av treårigt Bandler-projekt i Tammela. Sommarkonstfestivalen i Porras Skinnarverkstad i Tammela planerar att inleda ett treårigt program där Vivica Bandler skulle vara i fokus. Syftet med den årligen återkommande festivalen är att varje år bjuda på presentationer av viktiga finländska kultur-och litteraturprofiler i form av föreläsningar, föreställningar, filmer och musik.

Timo Tikka

Henkilökohtainen tutkimus ja ympäristötieteistä ponnistavan teatteritaiteen praktiikoiden kehittäminen. Tikka näkee taiteen mahdollistavan ympäristökysymysten käsittelyn tavalla, joka pelkästään tieteiden puitteissa on kenties mahdotonta. Oikea, rajoja rikkova yhteistyö tiede- ja taideyhteisöjen välillä tuottaa uudenlaisia näkökulmia kaikkien käytettäväksi ja mahdollistaa myös erilaisen yleisön saavuttamisen.

Bruno Zambrano ja työryhmä

Memos-tanssiteos. Teoksessa annetaan tilaa PoC-taiteilijoiden (people of color) vapaalle ilmaisulle. Sensurointi ja ulkopuolisuus aiheuttavat tunnereaktioita. Tekijät haluavat tutkia tunteita, kuten viha, aggressio ja ilo, sekä niiden ilmentymiä liikkeellisesti. Tekijät vievät keskustelua toiseudesta eteenpäin kertomalla, etteivät ole vain kiintiöitä lavalla ja työryhmissä, vaan voivat olla koko työryhmä.

Lindon Shimizu and working group

EARTHQUAKE – moving on a shaking land. A collaboration project between artists Lindon Shimizu and Tuija Lappalainen who both work within the context of body and performance. Being the whole life migrating between countries and diverse cultures, it evoked an embodied interest in Shimizu and Lappalainen around the immigrants’ issues topic. Project is under co-production program of Regional Dance Centre of Eastern Finland (ITAK).

Taru Aho

Sooloteos XO (työnimi). Teoksessa tarkastellaan naisena katseen kohteena olemista niin arjessa, internetin sosiaalisen median foorumeilla kuin ammattiesiintyjänä. Aho haluaa haastaa katsojan kysymään ja tunnistamaan niitä oletuksia, uskomuksia ja kuvastoja, joiden läpi naiskeho yhteiskunnallisesti monissa tilanteissa ja yhteyksissä yhä saatetaan nähdä. Teoksessa tanssiliike toimii ruumiillisen vapautumisen välineenä.

Ilona Salonen

Nykytanssisooloteos Meeting the Monkey (työnimi). Teoksen taiteellisen työn lähtökohtana on kiinalainen filosofia (vaikutteet mm. buddhalaisuudesta ja taolaisuudesta) sekä Kiinasta peräisin olevat taistelulajit. Taiteellisessa työssä tutkitaan kiinalaista holistista filosofiaa ja sen käsitteistöä, sekä peilataan sitä länsimaiseen dualistiseen ihmiskuvaan.

Laura Mattila

Produktio Donna Quijote. Produktio on luonteeltaan paitsi teatteria ja tanssia, myös nykykansanmusiikkia, idealismia ja aktivismia. Suurin osa produktion ensemblestä on alkuperäiskansojen taiteilijoita, joiden kertomina katsojat pääsevät kokemaan hetken arktista kulttuuria. Esityksen dystooppisessa maisemassa maapallolla elää enää kourallinen ihmisiä, jotka käyttävät viimeisiä hetkiään tarinankerrontaan. Näiden ihmisten johdattelemana yleisö kuulee myyttejä ja legendoja ympäri maailmaa. Donna Quijote saa ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterissa huhtikuussa 2021.

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner on myöntänyt apurahoja 17 eri hankkeelle. Yksittäiset apurahat ovat suuruudeltaan 1.000–1.500 euroa, ja apurahoja myönnettiin yhteensä 19.000 euroa. Hankkeet, joille apurahoja myönnettiin, edustavat laajalla skaalalla eri taidealoja. Tuettavien hankkeiden joukossa on mm. ympäristötaidetta, teatteriklovneriaa, valokuvanäyttely, näytelmätekstin kirjoittamista, tanssiteatteria, laavuteatteria, lasten musikaaliteatteria, dokumenttielokuva, teatteriesityksiä, videoperformanssi ja liveroolipeli

Idalotta Backman ja työryhmä

Kestävän Kehityksen purjein kohti Afrikkaa ja yhteistä tulevaisuutta -projekti. Projektissa 5–7 hengen miehistö purjehtii SALME-purjealuksella Suomesta kohti Tansaniaa keväällä/kesällä 2020 tarkoituksenaan kehittää kulttuurivaihtoa eri maiden välillä sekä matkalla että perillä luoda dialogia paikallisten ihmisten kanssa. Kaikki mitä matkalla tapahtuu dokumentoidaan kuvan, elävän kuvan ja tekstin välityksellä ja jaetaan eri medioiden kautta.

Expert Touring –työryhmä / Johanna Kultala

Expert Touring Helsingin yliopiston Observatoriossa -esitys. Esityksellä työryhmä tutkii mm. maapallon tulevaisuutta ilmastonmuutoksen keskellä ja ihmisen paikkaa siinä. Työryhmän erityisenä kiinnostuksen kohteena on teatteriklovnerian vieminen uusiin ja yllättäviin tiloihin ja yhteyksiin. Hankkeessa toteutetaan yhteensä 15 teatteriklovneriaesitystä Helsingin yliopiston Observatoriossa keväällä ja kesällä 2020.

Sakineh Ghorbanzadeh

A case study of central Ostrobothnia region, Finland. Environmental art in different landscapes is a new form of dialogue with surroundings. The main aim of this research is to find out how eco-arts influence the relation and meaning of nature on a scale from the very rural to the very urban. Eco-art in this study has wide meanings and going to encompass even ceremonies, festivals and events, stories, environmental skills like fishing and hunting.

Anne Immonen, Satu Vaarula

Suo mun elää -valokuvanäyttely. Näyttelyä varten on kuvattu Torronsuon ainutlaatuista aluetta luonnontilassa eri vuodenaikoina. Suolla on kuvattu myös ihmisiä, joille se on rakas. Kuvateksteissä he kertovat omasta suhteestaan Torronsuohon sekä perusteista sen suojelemiseen. Tammelan kunta on kaavoituksessaan hyväksynyt kaivostoiminnan harjoittamisen alueella, ja tekijät ovat huolissaan mahdollisten kaivoshankkeiden vaikutuksesta herkkään suoluontoon.

Tuomas Karisto

Laavuteatteri-projekti. Laavuteatteri on Kansallispuistoissa kiertävä, erityisesti lapsille suunnattu yhden miehen teatteri, jonka tarpeisto kulkee rinkassa. Laavuteatterin ensimmäistä esitystä Runosuohaukka ja vaeltaja Heimo esitetään syksyllä 2019 Teijon, Sipoonkorven ja Repoveden kansallispuistossa. Tekijä toivoo, että lapsille luontaiseen uteliaisuuteen ja herkkään havaintokykyyn varaava esitys on mieleenpainuva kokemus, joka vahvistaa lasten luontosuhdetta ja tuottaa jatkossakin uusia elämyksiä luonnossa liikuttaessa.

Kellariteatteri / Niko Uusi-Simola

Helsingin Kellariteatterin uusi produktio. Eletyn hetken mielentila on linssi, jonka läpi heijastuvat menneisyyden muistoja tulevaisuuden näkymät. Esitys käsittelee tuon linssin säröjen ja vääristymien sekä eheytymisen ja puhdistamisen vaikutuksia kuviin menneestä ja tulevasta. Tutkijat kertovat, että ilmastokatastrofin pysäyttäminen on jo myöhäistä. Onko yksittäisen ihmisen vedettävä kaikin pienin voimin globaalia käsijarrua vai voiko kulutusta kiihdyttää ja ihmiskunnan aallonharjasta nauttia ilman tunnontuskia, jos peli on joka tapauksessa jo menetetty?

Paula Kovanen, Annimaria Koivunen

Kana vapaalla –teatteriesitys. Kyseessä on lapsille suunnattu, osallistava ja opetuksellinen teatteriesitys, jonka tavoitteena on taiteen avulla jalkauttaa keskustelu ilmastonmuutoksesta ja ympäristönsuojelusta osaksi oppimisyhteisöjen arkea. Tarinan keskiössä on Matilda niminen kana, joka pakenee tehotuotantokanalasta ja päätyy matkustelemaan maailman ympäri. Näytelmä kiertää kymmenessä eri esiopetus- ja alakouluryhmässä keväällä 2020.

Elisa Makarevitch, Roee Cohen

Tvärkonstnärliga video och performance projektet Stjöit Sjielin – Fix the Seal. Projektet undersöker missförstånd och sprickor i förhållandet mellan gråsälar och det österbottniska kustsamhället. Sälen har genom tiderna setts som ett mytologiskt djur som är hälften människa och hälften ett slags sjöhund. Researchen som gjorts och det material som filmats ska nu sammanställas till fyra videoverk, en ljudinstallation och flertalet performancer, ritualer och happenings som förevisas i samband med den planerade utställningen vårvintern 2020.

Ville Niemi

Maailmanpalo – Metsäruno -dokumenttielokuva. Elokuva on yhdistelmä luontodokumenttia, runonlausuntaa ja äänisuunnittelua, jossa Amazonin sademetsien tuhoutuminen tuodaan suomalaiseen metsämaisemaan. Elokuva on ylistyslaulu metsälle, mutta samanaikaisesti hätähuuto sen selviytymisen puolesta. Metsäkuvauksen yhteydessä laulaja-runoilija Kirsi Poutanen lausuu runomontaasia Eino Leinon runoista.

Martta Pesonen

Perjantait Gretan kanssa -esityksen ohjaaminen Tampereen Ylioppilasteatterille. Esitys on dokumenttiteatteria tästä hetkestä. Se pohtii, mikä saa ihmisen toimimaan ilmaston puolesta ja mitä se toiminta olisi. Esityksen pohjamateriaalina käytetään Greta Thunbergin haastatteluita ja puheita, sekä Lasten Ilmastolakkoon liittyvää uutisointia ja kuvamateriaalia ja esiintyjien kokemuksia aktivismista ja kansalaisvaikuttamisesta.

Rantasalmen Nuorisoteatteri / Heikki Pola

Supermarsu pelastaa Itämeren silakat –musikaali. Musikaali perustuu Paula Norosen suosittuihin kirjoihin, joiden pohjalta sen on käsikirjoittanut Susanna Haavisto. Musikaalissa tartutaan ajankohtaiseen aiheeseen. Huoli elinympäristöstämme kasvaa koko ajan. Miten käy, kun Supermarsu, pienen tytön sisäinen sankari päättää ryhtyä toimeen. Rohkeudella, ennakkoluulottomuudella ja unelmilla voi saavuttaa mitä vain.

Jenni Rutanen

LUMOTTU SAVONLINNA –nukketeatterifestivaali. Festivaali tunnetaan erityisistä tapahtumapaikoista, lämminhenkisestä ilmapiiristä ja korkeatasoisista suomalaisen nykynukketeatterin esityksistä. Savonlinnan kulttuurikellari valjastetaan nukketeatteritaiteen uudeksi näyttämöksi 5.-7.6.2020. Viikonlopun mittaisella festivaalilla nähdään taiteellisesti laadukkaita, kotimaisia nukketeatteritaiteen helmiä.

Hanna Ryti

Näytelmätekstin kirjoittaminen. Teksti kuvaa ihmisen kulkua kohti epävarmaa tulevaisuutta. Teoksen keskiössä on kuviteltu kirjeenvaihto menneen ja tulevan välillä. Tulevaisuutta edustaa nuori, joka elää tulevaisuudessa, jossa ilmasto maapallolla on lämmennyt merkittävästi, lajikato on kiihtynyt ja yhteiskuntarakenne pakon edessä muuttunut.

Elli Salo

Piilopaikka-näytelmän kirjoitustyö. Teoksessa pohditaan, millaista eräkirjallisuutta kirjoittautuu, kun piilopaikkoja ei enää ole, kun koskemattomat erämaat elävät vain mielikuvissamme ja ovat enää romanttisen kaipuun kohde. Tekijä kysyy millä ehdoin ja millaista erätarinaa ilmastokriisissä on mahdollista kirjoittaa ja millaisen näkökulman ja muutoksen nykykirjailija ja feministi voi tuoda kokonaan miesten kirjoittamaan tarinaperinteeseen.

Studenternas Teaterförening r.f.

Höstproduktion 2019 och delfinansiering av verksamhetsåret 2020. I Studentteaterns demo-föreställning Lyckliga dagar, som fungerar som en avslutning på höstterminen, låter sig arbetsgruppen inspireras av Vivica Bandlers möjliga arv till Studentteatern som fyller 90 år i år. Temat och utgångspunkten för vårens huvudproduktion med arbetsnamn Stugan är vårt förhållande till sommarstugan. Verket kommer att behandla och handla om människans förhållande till naturen.

Maiju Tarpila, Anna-Maija Laine

Ilmastokriisiä käsittelevä poikkitaiteellinen teos Kaski. Kaski koostuu kolmesta usean vuorokauden mittaisesta liveroolipelistä, jotka kuljettavat osallistujat kahdensadan vuoden ja kolmen eri aikakauden lävitse ilmastonmuutoksen vaikutuksien keskellä, pelejä edeltävästä osallistujalähtöisestä luovasta prosessityöskentelystä, pelien rinnalla kulkevista ääni- ja videotaideteoksista sekä osallistujien taiteellisesta ulostulosta prosessin päätteeksi.

Vähäkämä-kollektiivi / Teo Mattila

Suksi skutsii! –tanssiteatteriteos. Kyseessä on Vähäkämä-kollektiivin taiteilijoiden omiin metsäkokemuksiin sekä projektiin osallistuvien asiantuntijoiden tarjoamaan tietoon pohjaava tanssiteatteriesitys. Kollektiivi haluaa teoksellaan osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun metsien hoidosta ja ilmastokriisistä. Nykytanssin kautta teos tuo uuden lähestymistavan aiheeseen.

Säätiö jakoi apurahoja yhteensä 18.000 euroa.

Nina-Maria Häggblom
Uusien näyttämötaiteen esittämiskeinojen tutkiminen, myös uusien taideteosten luomiseksi sosiaalisen median avulla. Tämän taiteellisen kokeen tarkoitus on valmistella sosiaalisessa mediassa esitettävän esityksen luomisprosessia. Työn lopputulos on tarkoitus esitellä sosiaalisessa mediassa ja yhdistys Lustin (Långsiktig Utveckling av Svenskspråkig Teater) demo-tapahtumassa lokakuussa 2018.

Ilona Jäntti, Aino Venna
Tilalähtöisen Orangerie-teoksen toteutus Helsingin kaupungin Talvipuutarhassa marraskuussa 2018. Teoksen keskiössä on Talvipuutarhan arkkitehtuuri. Musiikkia, nykytanssia ja ilma-akrobatiaa yhdistävä Orangerie toteutetaan Talvipuutarhan Palmuhuoneessa ilta-aikaan, jolloin Talvipuutarha myös valaistaan esitystä varten. Orangerie on suunnattu kaikille helsinkiläisille sekä Helsingissä tapahtumahetkellä oleskeleville henkilöille ikään, varallisuuteen tai kielitaitoon katsomatta. Teos on katsojille maksuton ja tila on esteetön.

Rosanna Kemppi
Taiteellinen työskentely produktiossa Ihmisvihaaja2019 ja Nora. Ihmisvihaaja2019 on visuaalinen, konserttimuotoinen monologi. Siinä on tarkastelun alla ihmislajin jälkeensä jättämä roska ja luonnolle aiheuttamaa tuho. Ensi-ilta suunniteltu syksylle 2019. Nora on Ibsenin klassikkonäytelmästä Nukkekoti irtautuva esitys. Esityksessä tutkitaan vapauden kaipuuta, halua olla vastuussa ainoastaan itsestään ja toteuttaa omia ambitioitaan. Ensi-ilta on Teatteri Jurkassa 8.9.2018. Esityksiä on yhteensä 25 syksyn 2018 aikana.

Elina Kilkku
Kapitalismi (työnimi) –teatteriesityksen valmistelu ja pohjatyö. Kapitalismi päättää trilogian, joista ensimmäinen esitys LÄSKI. Rasvainen monologi lihavuudesta purki lihavuuden tabut ja toinen esitys Häiriö antoi äänen mielenterveyden häiriöiden kanssa eläville. Merkittävä kantava teema esityksessä tulee olemaan ekologinen näkökulma: planeettamme ei kestä nykyistä talousjärjestelmää. Ensi-ilta vuoden 2019 lopussa tai vuoden 2020 alussa.

Emilia Kokko
Queer Monumentti -esitysteoksen suunnittelu ja toteutus. Teoksessa yhdistetään antikapitalistisen ja queerin politiikan ja poetiikan muovin materiaalisuuteen. Tarkastelee teoksessa muoviin ja queeriin liittyviä poeettisia ulottuvuuksia kuvataiteellisin keinoin. Tekee videoteoksia, valokuvateoksia sekä ääniteoksia osana esitysteosta. Esitysteoksen keskiössä on erilaiset kaupunkitilassa ilmenevät performatiivis-kuvataiteelliset hahmot ja veistokset.

Elle Kokkonen
Huonetarinoita (työnimi) -näytelmätekstin kirjoittaminen vuosien 2018 ja 2019 aikana. Huonetarinoita on osittain autobiografinen teksti ekologisen kriisin tuomasta masennuksesta, ahdistuksesta ja lamaannuksesta. Näkökulma on pohjoislappilainen ja queer. Tavoitteena tuoda Huonetarinoita näyttämölle Teatterikorkeakoulussa tai muualla vuoden 2019 aikana.

Panu Kunttu
Haitallisen vieraslajin, kurtturuusun, kartoitus Saaristomerellä. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa kurtturuusua erityisesti Jurmon ja Borstön välillä, Jurmon etelä- ja pohjoispuolella sijaitsevat alueet sekä aikataulun antamissa rajoissa myös osia Kökarin ulkosaaristosta. Kaikki löytyneet esiintymät toimitetaan tiedoksi luonnonsuojelua edistäville julkishallinnollisille organisaatioille sekä havainnot tallennetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon ylläpitämään vieraslajiportaaliin.

Maija Linturi ja työryhmä
Tanssia ja nukketeatteria yhdistävän näyttämöteoksen Heppatytöt toteuttaminen vuoden 2018 syksyllä. Heppatytöt käsittelee toisin näkemistä. Teoksen ytimessä on kaksi “lajia”, jotka yhteiskunnassamme nähdään toiseuden kautta: tytöt ja hevoset. Työryhmä tarkastelee näitä lajeja ja niiden suhdetta molempien autenttisuutta ja ainutlaatuisuutta kunnioittaen. Teos on suunnattu aikuisille ja nuorille (yli 15-vuotiaille). Teos saa ensi-iltansa 20.10. 2018 kulttuuritehdas Korjaamon kulmasalissa, Helsingissä.

Salla Loper
Kansainvälisen yhteistyöprojekti Fluidsin toteuttaminen. Fluids on puutteellisuutta, mestarillisuutta ja katsojan ruumiillista samaistumista käsittelevä esitys. Produktio tutkii mitä intimiteetille, kosketukselle ja empatialle tapahtuu tilanteessa, jossa epäonnistuminen on koko ajan läsnä. Näyttämöllä esiintyy neljä virolaista tanssijaa, sekä Salla Loper, joka keväällä 2018 valmistuu näyttelijäksi.

Tytti Marttila ja työryhmä
Itämerta käsittelevän varjoteatteriesityksen Meren varjo (työnimi) valmistaminen. Esityksen tavoitteena on viedä elämys merestä esimerkiksi luokkahuoneisiin, tarjota informaatiota meriluonnosta ja herätellä ympäristötietoisuutta. Esitys toteutetaan varjoteatterin keinoin ja siihen yhdistetään musiikkia, ääntä ja meriaiheisia tekstejä produktion tarpeisiin työstettyinä. Hiukan alle oppitunnin pituinen esitys sopii hyvin mm. kouluihin ja kirjastojen pimennettäviin esitystiloihin.

Bernt Nordman (Arbetsgruppen Ohrwurm)
Vi är Världen -musiikkiesityksen valmistaminen. Tuotoksena on noin 6o minuutin pituinen esitys, johon sisältyy sekä intiimi soolokonsertti että esitelmä ajankohtaisista ympäristökysymyksistä. Esitys yhdistelee rytmimusiikkia ja ympäristöviestintää. Ensimmäinen esitys on pääkaupunkiseudulla (esimerkiksi teatteri Universumissa) ja päämääränä on esittää teos myös muilla paikkakunnilla Suomen ruotsinkielisillä alueilla.

Mira Ravald
OMÍ-videotaideteoksen toteuttaminen kesällä 2018. OMÍ on oodi vedelle. Noin 10-minuuttinen videoteos on representaatio siitä, kuinka veden eri olemukset konkretisoituvat kehossa ja ovat yhteydessä ympäröivään luontoon ja maailmaan. Teos yhdistää vivahteita vastakkaisten maailmankolkkien kulttuuriperinnöistä tuoden ne yhteen 12 millimetrin levyiselle alustalle fyysisen teatterin ja nuorallatanssin keinoin.

Riina Tikkanen
Taiteellinen työskentely koskien Dark Matters -sooloesitystä. Dark Matters on esitys pimeistä aineista, supernovista ja yksinäisyydestä. Esitys tutkii asetelmia “minä vs. muut” ja “me” nykynukketeatterin, videoprojisointien ja fyysisen teatterin keinoin. Tikkanen käyttää esityksessään kehonaamioita, kehonaamiointia ja kehomaalausta. Esitys on suunnattu aikuisille ja yli 12-vuotiaille nuorille, ja sen ensi-ilta on helmikuussa 2019 Helsingissä.

Hegy (Henna) Tuusvuori – Tarinateatteri VOX ry.
Tietoa käsittelevän tarinateatteriesityssarjan toteuttaminen. Esityssarjan otsikko (työnimi) on Tieto, mielipide ja kokemus: tarinateatteria ja yhteiskunnallista keskustelua. Sarja alkaa pilottiesityksellä 10.5.2018 Hotelli Helkassa ja jatkuu syksyllä neljällä esityksellä. Jokaiseen esitykseen sisältyy luento-osuus, tarinateatteria ja yleisökeskustelu. Kevään aikana asiantuntijaosanottajana ja keskustelemassa mukana on Greenpeace Nordicin maajohtaja Sini Harkki.

Marjaterttu Willman ja työryhmä
Willman Dance Companyn Keisarinnan uudet vaatteet -kantaesityksen valmistaminen. Keisarinnan uudet vaatteet -teoksen tavoitteena on vaikuttaa lapsien tapaan ajatella keskellä media- ja yksilökeskeistä kulutuskulttuuriamme. Teos on liikepainotteinen lasten tanssiteatteriteos viidelle tanssijalle ja se etenee monipuolisen nykytanssi- ja balettiliikkeen sekä mimiikan voimin.

Säätiö jakoi apurahoja yhteensä 18.000 euroa.

Karoliina Blackburn
Taide- ja virkistyspäivä Rakas, sinä lennät!. Kyseessä on kahden näyttelijän ja yhden sirkustaiteilijan runoesitys, joka yhdistää runoon ilma-akrobatian. Päivä pitää sisällään esityksen lisäksi myös askartelu-, laulu- ja virkkauspajan. Hanke olisi tarkoitus toteuttaa ainakin Pirkanmaan alueen vanhain- ja hoitokodeissa.

Amanda Kauranne
Oli ilo – karjalainen kabaree -esityksen työstäminen. Esitys Karjala-kliseistä ja Karjala-nostalgiasta. Itsenäisyyden juhlavuosi, pakolaiskriisi ja rasismin nousu ovat syitä tarkastella suomalaisuuden tarinaa. Esitystä työstetään elektronisen kansanmusiikin, nykykansantanssin, teatterin ja videokollaasien keinoin.

Alma Lehmuskallio
Ohjaajantyö nykysirkusproduktiossa Sivuhenkilöt, joka saa ensi-iltansa Baltic Circle -festivaalilla Suomenlinnassa 15.11.2016. Esitys käsittelee sivuun jäämistä, tarkemmin sitä, mitä se aiheuttaa, kun jää vaille kosketusta. Näyttämöllä on kolme sirkustaiteilijaa ja yksi näyttelijä.

Jaakko Loukkola
Työskentely kiertuesuunnittelijana tiede- ja taideosuuskunta Tenhon, esiintymisnimeltään Pop up -teatterin, tuottamassa ekologisia arvoja välittävässä lasten kiertueteatteriesityksessä Eikka Ekoveikka tiellä taas sekä esitykseen liittyvän lasten tapahtumateltan suunnittelu.

Elisa Makarevitch ja työryhmä
Näyttämötaideprojekti Levottomat tunnit. Esityksen keskiössä ovat naiset, jotka ovat tavalla tai toisella rikkoneet oman aikansa ja kulttuurinsa normeja. Juurien etsimiseen pohjautuvassa teoksessa on nuoren naisen omaelämäkerrallinen perspektiivi.

Johanna Nuutinen ja työryhmä
Tanssiteatteriteos IRIS. Kyseessä on Johanna Nuutisen ohjaama fyysinen tanssiteatteriteos elämän supersankariudesta ja nähdyksi tulemisen tarpeesta. Teoskokonaisuus rakentuu viidestä ikäihmisten haastatteluiden pohjalta luotavasta tanssilyhytelokuvasta sekä kahden live-esiintyjän koreografiasta.

Jaakko Ruuska
Taiteellinen työ Energiapolitiikka-hankkeessa. Kyseessä on 3-vuotinen dokumenttiteatteri- ja tutkimushanke, joka mallintaa hajautetun ja uusiutuvan lähi- ja pienenergian tuottamista fiktiivisessä lähitulevaisuudessa.

Studenternas teaterförening r.f./Kristina Grönqvist
Yhden tai useamman nuoren eurooppalaisen tai kotimaisen kirjoittajan näytelmä. Studentteatern osallistuu Vivica Bandlerin juhlavuoteen 2017 luomalla esityksen, jota ei ole aiemmin nähty Suomessa.

Teatteri Tuike
Sanattoman Veden alla –teatteriesityksen toteuttaminen. Esitys on fantasiasatu, joka yhdistää musiikkia, nukketeatteria ja vahvaa visuaalisuutta. Esityksessä on vahva ekologinen sanoma ja esityksen yhteyteen tehdään yleisötyöpaja, jossa käsitellään lasten kanssa esityksen teemaa, merien saastumista. Produktiossa tullaan tekemään yhteistyötä WWF:n kanssa.

Teatteri Täsmä ry./Meri-Maija Näykki
Aikaa osastoille (työnimi) -projektin tuotanto. Kyseessä on hoivalaitosten osastoille räätälöity kiertävä monologiesitys, joka käsittelee aikaa ja on kontaktissa katsojien kanssa. Tavoitteena on luoda esitys, joka sopeutuu helposti hoivalaitosten rajallisiin tiloihin.

Teatteriseurue Inkerin Kansallisteatteri/Jonni Haasanen
SUPER-KALEVALA-esitys. Kyseessä on konseptuaalinen esitys – neljä eri tarinaa ammentaen Kalevalasta, Suomen kansan vanhimpia tarinoita vuonna 2016. Esitys sisältää draamaa, liikettä, reilusti laulua, nykyteatterin keinoja, metallia, vimmaa, herkkyyttä ja lyyrisyyttä.

Saara Turunen
Dokumenttiteatteriesityksen Thaitytöt suunnittelu ja käsikirjoittaminen. Esityksen tavoitteena on rikkoa thainaisiin ja maahanmuuttajiin kohdistuvia stereotypioita ja toisaalta myös leikitellä niillä. Esityksen ensi-ilta tulee olemaan Teatteri Jurkassa vuonna 2017.

Tuulentaittaja-työryhmä/Anu Enqvist ja Sirpa Grip
Lapsille suunnatun välineteatteriesityksen toteuttaminen. Esitys on kantaesitys oululaisen kirjailija Lauri Hirvosen lastenkirjasta Tuulentaittaja. Tuulentaittaja on esitys siitä, ettei aina tarvitse olla reipas, jokainen pelkää joskus. Esityksen toisena teemana on kierrätys. Esitys tulee kiertämään laajalla alueella Pohjois-Suomessa.

Linda Wardal
Sida vid sida -esityksen toteuttaminen. Näyttämöllä kohtaavat neljä romanimuusikkoa ja neljä nykytanssijaa. Romanien syrjiminen on lisääntynyt Ruotsissa, ja esitys nostaa esiin aiheeseen liittyviä näkökulmia.

Säätiö jakoi apurahoja yhteensä 15.000 euroa. Lisäksi säätiö myönsi 3.000 euron suuruisen avustuksen Hangö teaterträff rf:lle.

Kimmo Alakunnas (ja Janna Haavisto)
Klovneriaesitykseen Klovniduo Kukko ja Pelle taikoo ja toikkaroi, jossa kaksi hulvatonta klovnihahmoa kamppailevat vuoroin yleisön, vuoroin toistensa huomiosta. Teoksessa otetaan kantaa ympäristönsuojelukysymyksiin informoivalla ja opettavaisella otteella.

Andrea Brandt / Universum
Unga gäster -tapahtuman järjestämiseen Universum-teatterissa. Taiteiden yönä 2015 järjestettävässä tapahtumassa annetaan nuorille taiteilijoille mahdollisuus työskennellä ja rakentaa esityksiä ammattiteatterin kanssa.

Iira Halttunen / Koukkuniemen Kalevala 2015 -hanke
Koukkuniemen Kalevala 2015 – soveltavan teatterin yhteisöhankkeen toteuttamiseen. Hanke toteutetaan Koukkuniemen vanhainkodissa Tampereella, jonka asukkailta kerätään erilaisin työpajoin ja haastatteluin muistoja heidän lapsuudestaan ja nuoruudestaan 1900-luvun alusta. Muistoista dramatisoidaan esitysteksti.

Anna-Elisa Hannula / Työryhmä Hannula & Hautala
Kaksiosaiseen Naisen Kuvat -produktioon. Kuuden hengen työryhmällä toteutettu produktio koostuu videoblogista ja teatteriesityksestä. Produktion tarkoitus on tehdä näkyväksi yhteiskunnassamme, sosiaalisessa mediassa ja mediassa sekä omassa ajattelussamme vallitsevia naisen kuvia.

Mira Laine
On nälkä, on jano -näytelmän toteuttamiseen. Esitys perustuu nuoren helsinkiläiskirjailijan Maaria Päivisen samannimiseen romaaniin. Nykynukketeatterin keinoin toteutettavan esityksen aiheina ovat ihmiskauppa ja hyväksikäyttö.

Elina Lajunen
Taiteelliseen työskentelyyn Kaisa Korhosen ohjaamassa Elämänmeno-esityksessä Jyväskylässä. Esitys perustuu Pirkko Saision esikoisromaaniin Elämänmeno.

Aija Lehikoinen
Biologian alan pro gradu -tutkielman kirjoittamiseen. Työn aiheena on rantakurvin (Xenus cinereus) populaatioiden geneettinen rakenne luonnonsuojelullisesta näkökulmasta.

Anni Mikkelsson / Meriteatteri
Naantalin Rymättylän Röölän satamassa kesällä 2015 esitettävään Lähtö-trilogian päätösosan Eikä merta enää ole – kotimatkan laulu -esityksen valmistamiseen. Lähtö-trilogia on dokumenttiteatteria, jonka lähtökohtana ovat Röölän ja Rymättylän historia, paikallisten ihmisten ja Saukkolaivaston merimiesten elämäntarinat, paikalliset esineet ja miljöö.

Emilia Pöyhönen
Prinsessa Hamlet -näytelmän viimeistelytyöhön. Kyseessä on nelinäytöksinen kokoillan näytelmäteos perheestä ja hulluudesta. Prinsessa Hamlet on Shakespearen Hamletin inspiroima teos, mutta täysin itsenäinen teos, ei siis sovitus. Teoksen teemoina ovat mielenterveysongelmaiset sekä heidän läheisensä.

Fabian Silén och Martin Bahne / Teaterförening Mestola rf
Kokeelliseen teatteriprojektiin Inför Förbundna Ögon, jossa leikitellään katsojien aisteilla. Yleisö seuraa esitystä silmät sidottuina, ja ohjaus sekä näyttelijät stimuloivat kuulijoiden aisteja muun muassa valon, äänten ja tuoksujen avulla.

Esa-Matti Smolander / Suomen taiteellinen metsäteatteri
Karamazovin veljekset -esityksen tuotantokulujen kattamiseen. Suomen taiteellinen metsäteatteri esittää uustulkinnan Karamazovin veljeksistä kesällä 2015 Pohjois-Karjalan Outokummun Vanhalla Kaivoksella, Teatteri Kiisussa. Esitys on estetiikaltaan ruumiillista nykyteatteria, jossa yhdistyvät vahva fyysinen näyttelijäntyö, tanssi, tarinankerronta, musiikki, laulu, rituaalit ja voimakkaat kuvat.

Sara Soulié
Näyttelijänä työskentelemiseen Chekhov Machine -esityksessä (pohjautuu Tšehovin teokseen Kolme sisarta), joka nähdään Hangon Teatteritreffit -festivaalilla. Esitys yhdistää kokeellista teatteria, nykytanssia, performanssitaidetta sekä kuva- ja mediataidetta.

sekä

Hangö teaterträff r.f.
Välkommen glada släkting -esityksen toteuttamiseen yhdessä DUV-teatterin kanssa. Esitys nähdään Hangon Teatteritreffit -festivaalilla 4.–7.6.2015.

Säätiö jakoi apurahoja yhteensä 15.200 euroa.

Malin Kivelä, Hannele Mikaela Taivassalo (ja työryhmä)
Näytelmäprojektiin Imperfekt, joka kertoo kahdesta niin pitkään yhdessä asuneesta naisesta, että heistä on tullut lähes yksi persoona.

Sari Kortesmäki (taiteilijanimi Sari Aalto)
Päiväkoti­ ja koululaisryhmille suunnattuun teatterilliseen vatsastapuhumisesitykseen Vatsastapuhuja Sari ja kaverit.

Valto Kuuluvainen
Puistokabaree­-musiikkiteatteriesitykseen, joka sijoittuu Helsingin puistoihin. Päähenkilöitä ovat puistoja käyttävät ihmiset ja eläimet.

Anna Lipponen
Näyttelijänä työskentelemiseen itävaltalaisen Elfriede Jelinekin näytelmässä Rechnitz, joka käsittelee eurooppalaista lähihistoriaa ja ihmisen pahuutta, annihilaation ja kuoleman maisemaa.

Meriteatteri (Anni Mikkelsson ja työryhmä)
Rymättylän Röölän satamassa toteutettavaan teatteriesitykseen. Meriteatteri on vuonna 2013 perustettu teatteriseurue, joka tekee taiteellista teatteria paikallisista lähtökohdista.

Sofia Molin
Näyttelijänä työskentelemiseen Stanislaw Lemin tieteisromaaniin pohjautuvassa Solaris-esityksessä, joka yhdistää fyysistä teatteria, elokuvaa, esine-,­ nukke­- ja nykyteatteria sekä sirkusta.

Helmi­-Leena Nummela
Kansainväliseen, Berliinissä toteutettavaan yhteistyöproduktioon Unknown, joka käsittelee tuntemattoman kohtaamista ja uusien kommunikointitapojen löytämistä.

Jussi Nygren
Dramatisoituun animaatioon korvameduusan (Aurelia aurita) elämästä Itämeressä.

Valtteri Raekallio ja työryhmä
Neljälle tanssijalle, pianistille ja runoilijalle toteutettavaan Novelleja unohdetuista huoneista ­-tanssiteokseen, joka esitetään hylätyssä teollisuuskiinteistössä.

Mervi Takatalo, Markus Riuttu
Tammelan kirjastossa järjestettäviin lukudraamaesityksiin, joiden kohderyhmänä ovat ensisijaisesti lapset ja heidän isovanhempansa.

Inka Tiitinen
Performatiiviseen ja fyysiseen tanssiteatteriesitykseen, joka on liikkeellinen painokuva naiseuden kerrostumista.

Petri Tuhkanen
Elfriede Jelinekin Rechnitz-­näytelmän suomenkielisen kantaesityksen valosuunnittelun ja lavastuksen toteuttamiseen.

Sinna Virtanen ja työryhmä
Musiikilliseen teatteriesitykseen, joka käsittelee kansalliskirjailija Aleksis Kiven hahmoa, tuotantoa ja elämää sen kaikessa ristiriitaisuudessaan.

Säätiö jakoi apurahoja yhteensä 7.500 euroa.

Janna Haavisto ja Rupesh Tillu
Shakespearen klassikon uuteen tulkintaan Roomeo ja Juulia.

Tuomas Mikkola ja työryhmä
Jokioisten Elonkierrossa esitettävään tanssiteokseen, joka toteutetaan yhdessä Jokioisten kunnan Maa­- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen kanssa.

Hanna Ryti
Taiteelliseen työskentelyyn ohjaajana sekä Pim ja Pam ­-nykyteatteriesityksen toteuttamiseen.

Teaterföreningen Blaue Frau r.f.
Taiteelliseen työskentelyyn Hanna Brotheruksen ohjaamassa I stopped my body -­esityksessä.

Säätiö jakoi apurahoja yhteensä 17.500 euroa.

Pentti Arjovirta
Varpuspöllötutkimukseen.

Martin Bahne
Eugen Schauman -näytelmän ohjaamiseen ja työskentelemiseen.

Riikka Pelkonen
Yhteinen päämäärä -esitystapahtuman ja draamatyöpajan järjestämiseen.

Mia Pätsi ja Noo-Ensemble
Monitaiteellisen Sudenmorsian-esityksen toteuttamiseen.

Milja Sarkola
Raja-projektin toteuttamiseen.

Laura Rämä ja työryhmä
Klovni-duo-produktion Kerstin von Tjäreborg ja Diana A. La Pesu – Matkalla toteuttamiseen.

Åsa Nybo
Kouluille suunnatun EKO-trippen-ympäristöprojektin, teatteriesityksen, näyttelyn ja www-sivuston toteuttamiseen sekä yleisötyöhön.

Elisa Salo
Uuden kotimaisen Ilmakuoppia-näytelmän kirjoittamiseen.

Nom Kollektiv
Valon pimeä puoli -tanssiesityksen toteuttamiseen.

Työryhmä Johannes Vartola ja Outi Yli-Viikari
Luonnonsuojelua käsittelevän tanssiteoksen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Säätiö jakoi apurahoja yhteensä 5.000 euroa.

Mats Långbacka/Långfilm Productions
Eurooppalaisen teatterin historiaa kartoittavan Thalias irrfärder — Thalian harharetket -tv-sarjan käsikirjoittamiseen ja toteuttamiseen.

Säätiö jakoi apurahoja yhteensä 25.650 euroa.

Produktio Drömfakulteten
Kymmenelle näyttelijälle Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika -produktiossa työskentelemiseen. Teater 90º ja Sirius Teatern -teattereiden yhteistuotanto pohjautuu Sara Stridsbergin teokseen Drömfakulteten.

Bröder, systrar
Muun muassa vanhainkoteihin tarkoitetun tanssi- ja musiikkiteoksen toteuttamiseen.

Työryhmä Vapaa vyöhyke
Steven Berkoffin Mulkoilijat-näytelmän valmistamiseen.

Työryhmä Minna Nyberg, Daniela Fogelholm ja Laura Hänninen
Erna Tauron säveltämien ja mm. Tove Janssonin, Frej Lindqvistin ja Lars Huldénin sanoittamien teatterilaulujen levyttämiseen. Lys min lampa -levy julkaistiin maaliskuussa 2007.

Lounais-Hämeen Luonnonsuojeluyhdistys ry
Luontokohteiden arviointiin.

Ruostejärven suojeluyhdistys ry
Ruostejärven pohjasedimenttitutkimukseen ja tervehdyttämiseen.

Catharina Gripenberg
Kirjalliseen työhön.

Marko Järvikallas
Kaikki kuolleet poikani -näytelmän kirjoittamiseen.

Pipsa Lonka
Pirun itsenäisiä asioita -produktion toteuttamiseen.

Milja Sarkola
Tanssia ja teatteria yhdistelevän Postia Eva Dahlgrenille -esityksen toteuttamiseen.

Maria Salomaa

Tuomas Laitinen
Hiljaisuuden politiikka -esityssarjan toteuttamiseen.

Linda Zilliacus
Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika -produktiossa työskentelemiseen. Teater 90º ja Sirius Teatern -teattereiden yhteistuotanto pohjautuu Sara Stridsbergin teokseen Drömfakulteten.

 Vuosi Hakemusten lukumäärä Myönnetyt apurahat Erityisiä painotuksia
2023 97 kpl 15 kpl,
28 500 €
-
2021 101 kpl 20 kpl,
30 000 €
-
2020 40 kpl 14 kpl,
19 900 €
-
2019 63 kpl 17 kpl,
19 000 €
Kiinnitettiin huomiota ympäristönsuojelullisiin näkökulmiin.
2018 76 kpl 16 kpl,
19 500 €
Kiinnitettiin huomiota ekologisiin ja kestävän kehityksen näkökulmiin.
2017 - - -
2016 105 kpl 14 kpl,
18 000 €
Kiinnitettiin huomiota siihen, miten hanke luovasti seuraa Vivica Bandlerin esimerkkiä ja soveltaa monipuolista kulttuuriperintöä nykypäivään.
2015 35 kpl 12 kpl,
15 000 €
Kiinnitettiin huomiota taiteellisesti uutta luoviin hankkeisiin sekä ympäristönsuojelua tukeviin näkökohtiin erityisesti Tammelan / Lounais-Hämeen alueella toteutettavissa hankkeissa.
2014 35 kpl 13 kpl,
15 200 €
Kiinnitettiin huomiota taiteellisesti uutta luoviin hankkeisiin sekä ympäristönsuojelua tukeviin näkökohtiin erityisesti Tammelan / Lounais-Hämeen alueella toteutettavissa hankkeissa.