Esters pris

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner beviljar Esters pris
(uppkallat efter Vivica Bandlers mor, teaterforskaren Ester-Margaret von Frenckell)
som erkänsla för betydande och modig verksamhet som främjar konstlivet eller miljövården.

Hittills har stiftelsen beviljat Esters pris fyra gånger
och prissummorna har varierat mellan 10 000 och 20 000 euro.

Det tredje Ester-priset delades ut i augusti 2011 och det beviljades gruppen Angels in America. Konstnärlig integritet var ledordet då gruppen på 14 begåvade konstnärer belönades med Ester-priset.

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner har tilldelat Esters pris år 2011 till arbetsgruppen bakom föreställningen Angels in America. Som representanter för stiftelsens styrelse överräckte doktir Sirkka Hämäläinen och regissör Raija-Sinikka Rantala priset på 10 000 euro åt arbetsgruppen i samband med öppningen för Tammerfors Teatersommar.

En konstnärsgrupp på 14 frivilliga begåvningar genomförde ett svindnlande projekt: Tony Kushners pjäs Angels in America, som kom att bli den absoluta höjdpunkten på teateråret 2010-11. Förestsällningen skapades under svåra förhållanden och med undermålig finansiering. Föreställningarna ägde rum i ett litet utrymme i Alphyddan med bara några tiotal åskådare åt gången. Maratonföreställningen var över sju timmar lång. Marknadsföringen coh försäljningen skedde nästan enbart på sociala medier. Ändå var varenda föreställning slutsåld redan innan premiären. Ifall hyreskontraktet för utrymmetoch konstnärernas tidtabeller hade tillåtit, hade man kunnat förlänga föreställningsperioden till och med med flera år.

Hur var det möjligt?

Stiftelsens ordförande Raija-Sinikka Rantala riktade i sitt tacktal ett stort tack till arbetsgruppen för dess ingtegritet och kompromisslöshet. tti puheessaan työryhmää sen tinkimättömyydestä:

”Visst samlade föreställningen på sej kritikernas superlativ. Men framförallt höll den ett fast grepp om sin publik och visade, för att låna Vivicas ord, att det lilla kan vara stort."

Den lilla spelplatsen förvandlades i händerna på duktiga designers till stämningen i en storstad på andra sidan jorden, med marknadskrafter, idéer, religiösa övertygelser och smittspridningar som inte förblev publiken främmande. Via riktiga mänskliga relationer blev allt detta en del av åskådarnas egen verkligeht. I Alphyddan föll änlarna inte genom taket med hjälp av scenteknik, utan genom fantasins kraft, direkt in bland rollpersonerna som var närvarande i varenda cell, så gott som i famnen på publiken.

Arbetsgruppen bakom Angels in America har bevisat, att om konsntärer har tillräckligt med vilja, kraft och kunnande, går det att göra det omöjliga möjligt också under detta årtusende.

Vi gratulerar skådespelarna Elina Berg, Krista Kosonen, Antti Lang, Matti Onnismaa, Oskari Perkki, Jaana Saarinen, Jani Toivola och Jerry Wahlforss samt det konstnäriga designteamet Johanna Freundlich, Kristian Ekholm, Emilia Eriksson, Rene Ertomaa, Kaisa Rasila och Kalle Ropponen!