Ester-palkinto

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner voi myöntää Vivica Bandlerin äidin, teatteritutkija Ester-Margaret von Frenckellin, mukaan nimetyn Ester-palkinnon tunnustuksena merkittävästä ja rohkeasta taide-elämää tai ympäristönsuojelua edistävästä toiminnasta.

Tähän mennessä Ester-palkintoja on jaettu neljä kertaa ja määrältään ne ovat olleet 10.000-20.000 euroa.

Ensimmäinen Ester-palkinto jaettiin vuonna 2008, ja se oli määrältään 10.000 euroa. Palkinnon sai suomenruotsalainen teatteriryhmä Viirus.

Ammatillisten teatteriryhmien edelläkävijöihin lukeutuva, vuonna 1987 perustettu Viirus on pysynyt uskollisena alkuperäiselle visiolleen: tehdä rohkeaa ja omintakeista, mieltä ja sydäntä ravistelevaa teatteria.

Viiruslaisten 20-vuotinen työ palkittiin Runebergin päivänä 5.2.2008, kun puheenjohtaja Raija- Sinikka Rantala luovutti ensimmäisen Vivicas Vänner -säätiön 10.000 euron Ester-palkinnon ja kiitti teatteria sitkeästä taudinlevityksestä.

”Taudin nimi on tasokkaan kulttuurin bakteeri. Viirus on hellittämättä tehnyt teatteria, joka ei ole kuvia kumartanut. Yleisö on saanut nähdä tasokkaita kantaesityksiä, klassikoiden uustulkintoja ja ajankohtaista otetta yhteiskunnan tarkastelussa. Kaksikielisyys on Viirus-teatterin ja koko Suomen rikkaus.”

Viirus on teatterikentän fuusioitumisprosesseissa pitänyt ylpeästi kiinni itsenäisyydestään, mutta se ei ole tarkoittanut poteroon kaivautumista. Päinvastoin, Viirus on määrätietoisesti avannut ikkunoita kaikkiin ilmansuuntiin, ja se on on ollut yksi viime vuosien aktiivisimmista suomalaisen teatterin maailmalle viejistä.

Käy katsomassa www.viirus.fi